Sukker, ikke fett som årsak til hjerte-karsykdommer

Iver Mysterud og Dag Viljen Polyszynski

LESERBREV Sukker, ikke fett , som årsak til hjerte-og karsykdommer Norske helsemyndigheter har i minst 30 år hevdet at fett er den viktigste årsaken til hjerte-og karsykdom, og at særlig mettede fettsyrer er helseskadelige. Helt glemt er pionerer som brukte sin fagkarriere til å sannsynliggjøre at ikke fett, men sukker, er den viktigste årsaken til mange av dagens helseproblemer. Deres budskap blir nå understøttet av nyere forskning. Den britiske legen og forskeren John Yudkin (19ro-95) var på 1960-og 70-tallet særlig opp.tatt av sukkerets negative helsevirkninger. Han studerte først mikrobiologi, deretter medisin og ernæring, og ble senere professor i fysiologi ved Queen Elisabeth College i London. Yudkin publiserte fagartikler i le.dende medisinske tidsskrifter og er særlig kjent for sin bok Pure, white and deadly fra 1972 (1). Her viste han tallrike eksempler, som underbygget at primært sukker og i min.dre grad fett, var en sannsynlig årsak til hjer.te-og karsykdom. For eksempel viste han til at masaier og samburuer i Øst-Afrika nesten ikke hadde hjertesykdom selv om de spiste mye fett fra kjøtt og melk. Som relativt ensom svale i sin samtid ble hans forskning aktivt motarbeidet av en mektig sukkerindustri (2). Senere har stadig flere forskere kommet fram til at Yudkin hadde rett i at fett ikke er en viktig årsak til hjerte-og karsykdom (3, 4, 5). Et økende antall fagfolk har vist at sukker og karbohydrater som gir rask blodsukker.stigning både bidrar til hjerte-og karsykdom (6, 7) og andre helseproblemer. Forklaringen på hvordan høyglykemisk mat kan bidra til fedme har vært kjent i mer enn 50 år, men har ikke vært vektlagt av det norske ernærings.miljøet (8). Sukker øker blodets innhold av insulin, noe som bidrar til at årene trekker seg sammen. Insulin bidrar til høyt blodtrykk, betennelsesreaksjoner i årene med økt celle.vekst og økt forekomst av hjerteinfarkt (9, 10, 11). Sukker (glukose) binder seg til proteiner med viktige oppgaver i kroppen, inkludert hemoglobin, som frakter oksygen til cellene, skader de små blodårene som forsyner peri.fere vev med blod, inkludert de som går til øynene. Et kronisk forhøyet insulinnivå og et kronisk høyt blodsukker er selvstendige risi.kofaktorer for utvikling av hjerteinfarkt, blant annet fordi sukker kan skade endotel.cellene (12). En annen følge av forhøyet insu.linnivå i blodet er økt innhold av nøytralfett (triglyserider) (6, 13). Insulin fremmer fettde.ponering og vekst av bindevev (14) og bidrar dermed direkte og indirekte til hjertesyk.dom. De som er opptatt av kolesterol, bør merke seg at et høyt inntak av høyglykemisk mat (sukker) er en viktig årsak til et høyt ko.lesterolnivå. Basert på nyere forskning er det ikke over.raskende at pionerer som Yudkin tas inn i varmen igjen. Et gjennombrudd skjedde ja.nuar 2or3 i en artikkel i BMJ (2), etter at Yudkins 40 år gamle bok Pure, white and deadty, ble nyutgitt i 2012. Vi dedikerte vår bok Sukker -en snikende fare (2004) blant annet til ham (15), fordi sukker og høyglyke.miske matvarer er en oversett årsaksfaktor til hjerte-og karsykdom og mange andre helse.plager. Nyere forskning har vist at fruktose sann.synligvis er den mest skadelige sukkerarten fordi det er mer reaktivt enn glukose og andre sukkerarter (16). Bruken av fruktose i brus er derfor særlig bekymringsfull. Selv om sukker er en sannsynlig årsak til utviklingen av hjerte-og karsykdom, mens hypotesen om at inntak av fett står bak utvik.lingen av aterosklerose (I 7) nedtones eller fri.kjennes av stadig flere, er ikke alle typer fett gunstige. Et høyt inntak av kunstig framstilt transfett, eventuelt et for høyt inntak av ome.ga-6-fettsyrer i forhold til omega-3-fettsyrer er nå anerkjent som mulige årsaker til hjerte.og karsykdom (2). Det er behov for mer fors.kning for å forstå alle mekanismene for om naturlig fett er helsefarlig eller ikke (18, 19). Dette synet støttes av en redaksjonell kom.mentar i BMJ (20): «Sukker-versus fettdebat.ten er langt fra over, men pendelen svinger nå definitivt vekk fra fett som roten til alt ondt.» REFERANSER 1. Yudkin J. Pure, white and dcadly. London: Viking Pen.guin, 1972 (revidert utgave 1986, nyutgivelse 2012) (Ame.rikansk versjon: Sweet and dangerous. New York: Wyden Hooks. 1972). 2. \Vatts G. Sugar and the heart: old idcas rcvisitcd. B!vfJ 2013; 346: c7800. 3. Ravnskov U. A hypothcsis out-of-date: the diet-heart iclea. Journal ofClinical Epidemiology 2002; 55: 1057-63. 4. Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM. Saturated fat, carbohydrate, and cardiovascular disease. American Journal ofClinical Nutrition 2010; 91: 502-9. 5. Siri-Tarino P\V, Sun Q, Hu FB, Krauss RlvL lvfcta-analv.sis of prospective cohort studies evaluating the associatic;n of saturated fat with cardiovascular disease. American Journal ofClinical Nutrition 201(); 91: 535-46. 6. de Koning L, Malik VS, Kellogg MD, Rimm EB, Willett \VC, Hu FD. Sweetened beverage consumption, incident coronarv heart disease and biomarkers of risk in men. Circulation 2012; 125: 17l5-4 l. 7. Eshak ES, Iso H, Kokubo Y, Saito I, Yamagishi K, Inoue M, Tsugane S. Soft drink intake in relation to incident ischemic heart disease, stroke, and stroke subtypes in Ja.panese men and women: the Japan Public Health Centre.based studv cohort. American Journal of Clinical Nutri.tion 2012; 96: Ll90-7. 8. Ahrens EH, Hirsch J, Oette K mA. Carbohvdrate-indu.ced and fat-induced lipemia. Trans Assoc A. Physicians 1961; 74: Ll4-46. 9. Cesari M, Penninx BWJH, Newman AB, Kritchevsky Sil , Nicklas 11). Sutton-Tyrrell K. Rubin SM. Ding J. Si.monsick EM, Harris TB, Pahor M. InAammatory mar.kers and onset of cardiovascular events: Results from the hcalth AilC study. Circulation 200l; 1()8: 2ll7-22. 10. Cordain L, Eacfes lvIR, Eades lvID. Hyperinsulinemic diseases of civilization: more than just Syndrenne X. Comparative Biochemistry and Physiology Part A 2003_; 136: 95-112. Il. Dancsh J, Whcclcr JG, Hirschficld GM, Eda S, Eiriksdot.tir G, Rumlcy A, Lowe GDO, Pepys lvIB, Gudnason V. C-reactive protein and other circulating markers of in.Aammation in the prediction of coronary heart disease. The New England Journal of Meclicine 2004; 350: 1387-97. 12. Despres JP, Lamarche B, Mauriege P, Cantin B, Lupien PJ, Dagenais GR Risk factors for ischaemic heart disease: is it time to measure insulin.' European Heart Journal 1996; 17: 1453-4. 13. Lofgren IE, Herron KL, West KL, Zern TL, Patalay M, Koo SI, Fernandez ML. Carbohydrate intake is correla.ted \vith biomarkers for coronary heart disease in a popu.lation of overweight premenopausal women. Journal of Nutritional Biochemistrv 2005; 16: 245-50. 14. Stemt R\V. Insulin and aiheroma -an update. The Lancet 1987; 9. mai: 1077-8. 15. Poleszynski DV, Mysterud I. Sukker -en snikende fare. Oslo: Gyldendal Akademisk. 21Xl4. 16. Basciano H, Federico L, Adel in K. Fructose, insulin resis.tance, and metabolic dyslipidemia. Nutrition & Metabo.lism 2005; 2: 5. 17. Aronsen D, Rayficld EJ. How hyperglycemia promotes atherosclcrosis: molccular mechanisms. Cardivascular Diabetology 2002: 1: l. 18. Ravnskov U. Reply to < Cholesterol lmvering and morta.litv: A sea of contradictions,,. Nutrition, Metabolism & Car.di;:ivascular Diseases 2007; 17: e25-7. 19. Ravnskov U. lvfore discrepancies around saturated fat and cardiovascular diseases. Nutrition 2012; 28: 7B. 20. Jackson T. How science is going sour on sugar. BlvIJ 20B; 346: 1307. Iver Mysterud Institutt for biavitenskap, Universitetet i Oslo Helsemagasinet VOF (www.vof.no) Dog Viljen Poleszynski Helsemagasinet VOF UTPOSTEN 4 • 2013

Denne artikkelen finnes kun som PDF.

Last ned pdf