Kan tiltak på arbeidsplassen forebygge psykiske plager?
Kan tiltak på arbeidsplassen forebygge psykiske plager?
. TOM SUNDAR Utpostens redaksjon
Ja, fremgår det av en kunnskaps.oppsummering gjort av Kunn.skapssenteret for helsetjenesten.
Det viser seg at arbeidslivsba.serte tiltak som individrettet stresshåndtering trolig har effekt mot angst, stress og utbrenthet i visse yrkeskategorier.
Oppsummeringen konkluderer med at det er flere funn i favør av de arbeidslivsbaserte til.takene stressmestring og fysisk trening (1 ). Studiene er i hovedsak utført på helseperso.nell og politi.
Utgangspunktet for oppsummeringen er spørsmålet: Hva er effekten av arbeidslivs.baserte tiltak for å fremme psykisk helse til ansatte' Oppsummeringen bygger på tre sys.tematiske oversikter som inkluderer 39 en.keltstudier, deriblant 29 randomiserte kon.trollerte studier og ti kontrollerte før-og etter-studier. De tre oversiktene omhandler følgende temaområder: -Stresshåndteringstiltak for helsepersonell -Psykologiske tiltak og fysisk aktivitet for
ansatte i politiet
-Fleksible arbeidsordninger for alle typer
ansatte i yrkeslivet Analysen viste blant annet at individrettet stresshåndtering reduserte risikoen for angst hos helsepersonell sammenlignet med ingen intervensjon. Fysisk trening og psykologiske tiltak reduserte risikoen for depresjon hos an.satte i politiet sammenlignet med ingen tiltak eller å stå på venteliste for å få tiltaket. Fleksi.bel arbeidsstart førte til bedret livskvalitet sammenlignet med fast oppstartstid.
Arbeidsliv og psykisk helse
Deltakelse i arbeidslivet har positive virknin.ger for ansatte som inntekt, sosial kontakt og mestring, men arbeid kan også ha negative ef.fekter på den psykiske helsen. I følge OECD har en av fem ansatte psykiske helseproble.mer. Internasjonal forskning antyder en pre.valens på seks prosent av kvinnelige ansatte og syv prosent av mannlige ansatte som har depresjonssymptomer. Hvor mange ansatte som har eller utvikler psykiske lidelser kan variere på tvers av arbeidsplasser, ut fra de an.sattes sammensetning på demografiske varia.bler som kjønn, alder, sosial status, etnisk til.hørighet, utdanning og yrkesbakgrunn samt
OECD anslår at en av fem ansatte har psykiske helseplager. Kan tiltak på arbeidsplassen bidra til å virke forebyggende? ILLus1RAsJ0NsForo I FREEMAN-wooLPERT/sxc
ut fra de ulike arbeidsforholdene som eksiste.rer på arbeidsplassen.
Utvikling av psykiske lidelser hos ansatte har mange og sammensatte årsaker. Forhold i arbeidslivet kan være en faktor. I Norge er det uvisst hvor mange ansatte som utvikler psy.kiske lidelser som følge av arbeidslivsfakto.rer. Det er heller ikke kjent hvor stor risiko det er for at ansatte utvikler psykiske lidelser innen ulike yrker og arbeidssteder.
Internasjonalt er det dokumentert at en.kelte yrker, som for eksempel politiyrket, innebærer økt risiko for stress, depresjon og fysisk skade. Skiftarbeid kan medføre økt ri.siko for søvnproblemer. Helsepersonell som i jobben utsettes for arbeidsrelatert stress har dermed økt risiko for å utvikle angst, depre.sjon, utbrenthet og få redusert livskvalitet.
Kunnskapssenterets konklusjon
•
Arbeidslivsbaserte tiltak som individrettet stresshåndtering reduserer muligens risi.koen for angst hos helsepersonell.
•
Det er usikkert om arbeidslivsbaserte tiltak som «mental image training», fysisk tre.ning eller stresshåndteringsprogram påvir.ker angst, depresjon og post-traumatisk stress hos ansatte i politiet.
•
Det er usikkert om fleksible arbeidsord.ninger som gradvis pensjonering og ufri.villig deltidsarbeid påvirker psykisk helse.
Man fant ikke dokumentasjon for å kunne si hvorvidt arbeidslivsbaserte tiltak har effekt på andre utfall som mestring, daglig funge.ring, jobbfungering, produktivitet, fravær, arbeidsuførhet, sykefravær, uheldige hendel.ser og kostnader.
Dokumentasjonen fra de tre systematiske oversiktene har lav kvalitet, påpeker imidler.tid rapporten fra Kunnskapssenteret. Derfor er det behov for nye og oppdaterte systema.tiske oversikter som inkluderer enkeltstudier av nyere dato.
REFERANSE
I. Dalsbø, TK, Dahm, KT, Austvoll-Dahlgren, A, Knapstad, M, Gundersen, M., Reinar, LM. Ar.beidslivsbaserte tiltak for psykisk helse hos ansatte. Rapport fra Kunnskapssenteret nr. 11-2013. Oslo: Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, 2013.
UTPOSTEN 6 • 2013
Denne artikkelen finnes kun som PDF.
Last ned pdf