Akuttmedisinforskriften og de nye kurskravene - hva er status?
Akuttmedisinforskriften
-hva er status?
. JAN MAGNE LIN NSU ND• Avd.for allmennhelsetjenester, Helsedirektoratet
Ny akuttmedisinforskrift som
trådte i kraft i mai 2015 omtaler
tiltak som skal heve kompetansen
i legevakt. Både legevaktsleger og annet helsepersonell som samar.beider med lege i vakt, skal ifølge forskriften ha gjennomført kurs i akuttmedisin og i volds-og over.grepshåndtering. Hvor langt har arbeidet med kursutvikling kommet?
Helsedirektoratet har stipulert at om lag 8000 personer skal gjennom disse kursene. For å få gjennomført dette på en forsvarlig måte, er det besluttet en overgangsperiode på fem år før forskriftens krav skal være oppfylt-det vil si innen r. mai 2020.
Helsedirektoratet har fått i oppdrag å gjennomføre prosjektet med utvikling av kurstilbudet og er godt i gang. I mai 2016 sendte direktoratet et brev til kommunene med informasjon om de kurstilbud innen.for akuttmedisin og volds-og overgreps.håndtering for legevaktpersonell som er på trappene. Rammeplanen for kursene er utarbeidet av Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (Nklm)-som også har laget et nytt nettbasert kurs med teori som er tenkt å tas på forhånd før selve oppmøte.kurset
Ni kurstilbydere -behov for flere Rammeplan og nødvendig kravspesifika.sjon for kurset i akuttmedisin ble lagt ut på anbud 22. april på Doffin -den nasjonale databasen for kunngjøring av offentlige anskaffelser -for å sikre at alle interesserte leverandører kunne delta. Ved søknadsfris.tens utløp 3 r. mai hadde totalt ni tilbydere meldt sin interesse. Helsedirektoratet har i løpet av sommeren vært i dialog med tilby.derne og godkjent dem som kursarrangø.rer -og de er i gang med planlegging og tilrettelegging av kurs med tanke på opp.start i høst.
Tilbyderne er: 0 Etat for helsetjenester, Bergen kommune 8 Bardu kommune @ Helseetaten, Oslo kommune O Nordland legeforening ©St.Olavs hospital Akershus universitetssykehus @ RS Sjøredningsskolen @ Stiftelsen SAFER, Stavanger @ Akuttundervisning AS. Det er fortsatt behov for flere tilbydere for å få dekket det store kursbehovet fram til mai 2020. Men det vil da ikke være nødven.dig å gå ut via Doffin-basen og direktoratet har allerede fått flere henvendelser fra mu.lige kurstilbydere. Det samme regelverk vil selvsagt gjelde også for disse hva angår godkjenning. Det er spesielt viktig at det er en god geografisk spredning av kursene -og dette vil veie tungt ved evt. nye godkjen.ninger av kursarrangører.
Herved oppfordres lesere av Utposten som har en rolle innenfor sin lokale lege.vakt om å ta kontakt med Helsedirektora.tet for å sjekke ut mulighet til å kunne bli lokal kursarrangør. Det ligger allerede vik.tig informasjon ute på tilbydernes nettsi.der om akuttmedisinkursene og Helsedi.rektoratet vil også legge ut slik informa.sjon på sine nettsider.
Kurset i akuttmedisin er beregnet til å være på totalt tre kursdager med en dag te.ori og to dager med vekt på praktisk tre.ning. Teorikurset skal fortrinnsvis tas før det praktiske kurset.
Det teoretiske kurset kan gjennomføres som nettkurs (e-læring). Nklm har ferdig.utviklet et slikt nettkurs som ble presen.tert på legevaktkonferansen i Narvik i be.gynnelsen av september. Nklm har søkt spesialitetskomiteen i allmennmedisin om at kurset godkjennes med seks timer. Kurs.deltakerne må dokumentere kunnskapen gjennom bestått teoretisk kursprøve før det praktiske kurset. Det praktiske akutt.medisinkurset for leger og annet legevakt.personell skal ha et omfang på minst 15 undervisningstimer a 45 minutter (to kurs.dager), slik at det tilfredsstiller rammen for emnekurs i akuttmedisin for spesialiteten i allmennmedisin. Det vil innebære at nett.kurset + oppmøtekurset til sammen vil gi 2 1 tellende kurstimer.
Det er ennå ikke avklart hvilken status det obligatoriske kurset i akuttmedisin for spesialiteten i allmennmedisin skal ha opp mot det nye akuttmedisinkurset, men di.rektoratet ser for seg at disse kursene vil være likeverdige. Denne avklaringen mel.lom direktorat og legeforening må være på plass innen utgangen av 2017. Det passer også godt da den nye spesialitetsordningen for leger har beregnet oppstart høsten 2017. En av konsekvensene av det vil være at turnuslegeordningen slik den er i dag, oppheves. I del r av spesialitetsutdannin.gen er det lagt inn krav om kurs i akuttme.disin og det må avklares om det nye akutt.medisinkurset for legevakt også kan dekke dette behovet.
Tilskuddsordning
Helse-og omsorgsdepartementet har be.sluttet å gi kompensasjon for utgifter til det omtalte kurs i akuttmedisin og kurs i volds-og overgrepshåndtering. Kompensa.sjonen består i dekning av kursavgift for alle fastleger, vikarleger og annet helseper.sonell ved legevakter samt reise/opphold for kommunalt ansatte fastleger og annet helsepersonell.
Tilskuddsordningen for disse kursene ble godkjent av Helse-og omsorgsdepartemen.tet og lagt ut på Helsedirektoratets nettsider under «Tilskudd -Oppfølging av akutt.medisinforskriften» 13. september (1).
Presisering av tilskuddsutmålingen
O Kurs i akuttmedisin for leger og annet
helsepersonell i legevakt: kr. 5000 i kurs.
avgift pr. deltaker dekkes. For fast ansat.
te fastleger og annet helsepersonell i le.
gevakt dekkes også kr. 4000 i reise/
oppholdsutgifter pr. deltaker. 8 Kurs i volds-og overgrepshåndtering for
''' UTPOSTEN 6 • 2016
og de nye kurskravene
Akuttmedisinsk trening utenfor sykehus, her fra en BEST-øvelse i Alta.
FOTO MAGNUS HJORTDAHL
leger og annet helsepersonell (inkludert turnusleger) i legevakt: kr. 250 i kurs.avgift pr. deltaker dekkes. Her er det også for selvstendig næringsdrivende fast.leger og vikarleger lagt inn kr. 4000 i lønns-eller praksiskompensasjon pr. deltaker etter samme tenkning for kom.pensasjon som for det obligatoriske kur.set i nødnett. Kurset i volds-og over.grepshåndtering utarbeides også av Nklm og vil snart være ferdigstilt.
@ Merutgifter til bakvakt der vaktlegen ikke oppfyller kompetansekravene som stilles i akuttmedisinforskriften, begren.set oppad til kr 2000 pr. vakt.
8 Lønnsdifferanse mellom operatører som har avsluttet arbeidsforholdet og den ny.ansatte operatøren som tilsettes i hen.hold til kravet i akuttmedisinforskriften § 13: Differansen dekkes med inntil kr. 5000 pr. måned pr. stilling.
Det er bevilget inntil 75 mill. kroner over en fem-årsperiode for å få gjennomført kursene. Tilskuddsreglene sier at det er kommunene som får dette tilskuddet på linje med annen statlig tilskuddsforvalt.ning. Pengene bevilges årlig til direktoratet og forventes brukt av kommunene i løpet av det året som bevilgningen skjer. På grunn av sen offentliggjøring i 2016 er det lagt til rette for at tilskuddsmidler som det søkes om i år, kan overføres til 2017.
Kommunene bes søke om midler
Direktoratet ber derfor kommunene om å er fullført. Når det gjelder kursene i akuttme.overgrepshåndtering, har Helsedirektoratet gjøre opp en snarlig status og foreta en be.disin og volds-og overgrepshåndtering, må fått i oppdrag å følge med på kompetanseut.regning av hvilke utgifter som påløper for søknaden fra fastlegene om refusjon av kurs.viklingen i kommunene og i hvilken grad hver enkelt kommune ut fra tilskuddsut.avgift gå til kommunen hvor fastlegen har bestemmelsene i akuttmedisinforskriften målingen ovenfor-og sende søknad til Hel.sin hjemmel. Øvrige utgifter til kursene må etterleves. Dette arbeidet startes i høst og det sedirektoratet så snart som mulig. Seneste for fastlegene dekkes via Legeforeningens vil bli tatt kontakt med alle kommuner for å frist for utbetaling av tilskuddet er 15. no.fond IL innhente opplysninger om kompetanse-og vember 2016. Det er nylig sendt ut brev til Antall kurs det vil være mulig å søke på personellutviklingen i legevakttjenesten. alle kommunene om dette og her håper Hel.vil være forholdsvis begrenset i 2016, men
REFERANSE
sedirektoratet at kommunene kjenner sin direktoratet ønsker at den økonomiske
1. Oppfølging av akuttmedisinforskriften: https://
besøkelsestid og ikke nøler med å sende inn rammen for kommunene skal være på
he Ise direk torate t.no/ tilskudd/ o ppfo lging-a v.søknad om tildeling av tilskuddsmidler. plass allerede nå. akuttrnedisinforskriften. Fastleger er vant til å søke om refusjon av Samtidig med ansvaret for gjennomførin.kursutgifter til utdanningsfond II når kurset gen av kursene i akuttmedisin og volds-og . JAN.MAGNE.LINNSUND@HELSEDIR.NO
I UTPOSTEN 6 • 2016 Mfl
Denne artikkelen finnes kun som PDF.
Last ned pdf