Guri Rørtveit

Fra buekorps til lagbygging i FHI

Arild Iversen

Redaktør i Utposten

Inga Marthe Grønseth

Redaktør i Utposten

Det er sytten år siden Utposten sist møtte Guri Rørtveit. Allerede den gang var merittlisten lang, og den første april tok hun over som direktør i Folkehelseinstituttet etter Camilla Stoltenberg. Utposten traff Guri i hennes aller siste uke i Bergen.

God stemning rundt bordet under intervjuet.

Utposten: Hvorfor ble du lege, Guri? Hvorfor ikke noe annet, som for eksempel økonom?

Utposten: På tross av den fantastiske tiden ved sykehuset i Levanger, var det altså allmennmedisin det ble?

Utposten: Og da var du fortapt?

Utposten: La oss si at du er en allmennlege som sitter på fastlegekontoret og tenker «Dette var spennende! Denne problemstillingen har jeg lyst på å forske på!» Hvordan går du fram?

Utposten: Det å kombinere klinisk praksis med forskning kan være utfordrende, og det har du tidligere snakket om i Utposten. Hva tenker du om hvordan utviklingen på dette området har vært?

Utposten: Vi kan ikke bare snakke fag, vi må snakke litt «Guri» også. Vi har lusket litt her i gangene og plukket opp noen karakteristikker av deg: Varm, inkluderende og vanskelig å mislike. Hva tenker du når du hører dette?

Utposten: Disse egenskapene kan vel komplettere hverandre og gjøre at det kanskje er lettere å være skarp når det trengs?

Utposten: På universitetet er man i stor grad skjermet for politisk styring. I FHI kan du vel forvente at det blir mer politiske føringer og at faget kan bli satt under press. Hva tenker du om det?

Utposten: Under pandemien var det vel politiske beslutninger hvor FHI var veldig involvert, men det var politisk styring?

Utposten: Når du har fått til så mye faglig – har du fått til noe annet? Driver du med noe annet, synger du i kirkekoret eller driver med paragliding, eller sitter du og leser artikler i fritiden også?

Utposten: De fleste av oss sliter med å flytte til et hus lengre borte i gata. Nå skal du flytte etter så mange år i Bergen til Oslo. Hva tenker du om å slå røtter et helt nytt sted nå?

Utposten: Nå mister Vestland fylkeslegen sin og så mister Bergen lederen av Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved universitetet. All den medisinske toppkompetansen går inn til Oslo, distriktene tømmes. Hva tenker du om det?

Utposten: Du har åpenbart flere områder du brenner for, Guri. Vi følger deg på Facebook og lurer på om du også er litt kvinnepolitisk engasjert? Eller er det litt farlig å svare på for en kommende direktør i FHI?

Utposten: Som fastleger har vi et ansvar som portvoktere, for å sikre riktig og rettferdig fordeling av helsegoder til dem som trenger det mest. Noen fastleger opplever at deler av det overordnede ansvaret blir stadig vanskeligere å ta, for eksempel rundt overdiagnostikk. Hva tenker du om vår rolle der? Kunne myndighetene bidratt tydeligere, slik at vi stod mindre alene i oppgaven som portvokter?

Utposten: Det er vanskelig å stå i dette på ditt eget lille legekontor, kanskje?

Utposten: På tampen: Er det noe du vil formidle til leserne av Utposten spesielt?

Utposten: Du skal bygge et lag du nå!