Leger i samfunnsmedisinsk arbeid – hvem er vi og hva er vi opptatt av?

Kristin Cotta Schønberg

Leder

Leger i samfunnsmedisinsk arbeid dekker et stort spekter av stillinger og funksjoner. Vi jobber stort sett i kommuner eller i en av statens mange virksomheter. De færreste av oss har et stort samfunnsmedisinsk arbeidsmiljø, og de fleste av oss er den eneste samfunnsmedisinske røsten i mils omkrets. Likevel finner vi hverandre – og de siste års digitale utvikling har gjort det enklere å skape fell es møteplasser og samfunnsmedisinske nettverk. Utdanningen til spesialiteten vår, med gruppeveiledning og nasjonale utdanningskurs, har vært og er en viktig arena for å møte likesinnede. For de av oss som er spesialister er det alltid en glede å få komme på årsmøtekurs, si takk for sist og dele erfaringer på tvers av arbeidssteder.

Styret i LSA er relativt bredt sammensatt, med både spesialister og kandidater i spesialisering i samfunnsmedisin, kommuneoverleger og statlig ansatte. Vi sier relativt, for vi skulle gjerne hatt flere av oss representert, og erkjenner at vi har mindre kjennskap til arbeidsforholdene for kolleger i NAV og hos statsforvalterne – for å nevne noen. Ingen i styret er frikjøpte i sine verv, så tidvis kan arbeidsbelastningen være stor, særlig når det koker litt på jobb og Legeforeningen skal ha sitt.

Styret mars 2024: Vi har jobbet med innspill til den nasjonale kommunelegeveilederen. Fra venstre Kristin Cotta Schønberg, Meera Grepp, Paul Olav Røsbø, Tord Moltumyr, Ingrid Kristiansen, Guro Hafnor Røstvig og Anna Randby. Miert Skjoldborg Lindboe var ikke tilstede.

Foto: Tone Skoglund, Legeforeningen

Hovedformålet til LSA er å aktivt fremme medlemmenes faglige og økonomiske interesser. Vi skal også aktivt bidra til en økt samfunnsmedisinsk forståelse internt i Legeforeningen, i helsetjenesten og i samfunnet generelt. Vi ønsker å være fremoverlent og har vedtatt et arbeidsprogram for perioden 2023–2025 med følgende hovedpunkter:

  • LSA skal være relevant og tilgjengelig for våre medlemmer.

  • LSA skal jobbe for gode, oversiktlige og forutsigbare arbeidsforhold for samfunnsmedisinere.

  • LSA skal jobbe for gjennomslag i samfunnsmedisinske saker.

For den nysgjerrige leser er det bare å sjekke ut nettsiden vår og det utfyllende arbeidsprogrammet for å lese mer om hvordan vi jobber for å nå disse målene.

Et av målene våre er å bidra inn i Helsedirektoratets eksterne arbeidsgruppe for den nasjonale veilederen for kommunelegefunksjonen. Vi liker å omtale den som kommuneoverlegeveilederen, men skriftlig brukes kommunelege, fordi den skal baseres på gjeldende lov. Det er en stor jobb å svare ut bestillingen fra Helse- og omsorgsdepartementet, men heldigvis har Helsedirektoratet dyktige folk, både samfunnsmedisinere og andre aktuelle fagfolk. Ikke minst har de håndplukket en utmerket prosjektleder. Arbeidsgruppen består for øvrig av flest leger. Noen er oppnevnt fra Legeforeningen, noen fra KS, andre fra statlige virksomheter som Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Statsforvalter. Nasjonalt senter for distriksmedisin er også representert med en SamLIS. Alle legene er medlem i LSA som sin yrkesforening i Legeforeningen.

Kommunelegeveilederen skal bidra til å øke «bestillerkompetansen» i kommunene, altså at kommuneledelsen i større grad skal forstå i hvilke saker og på hvilket tidspunkt kommuneoverlegen bør involveres. Veilederen vil gi anbefalinger om kommuneoverlegens plassering i organisasjonen, nødvendig kapasitet i funksjonen, oppgaver etter lov og forskrift, krav til kompetanse og utdanning, samarbeid med andre aktører, samt planlegging og rapportering.

Dette er, med andre ord, ikke en faglig veileder for kommuneoverlegene.

Behovet for en nasjonal veileder er stort. En av kollegene i arbeidsgruppen beskrev dette på en fin måte:

«Kommuneoverlegekollegene i min region snakket sammen om hva vi jobber med. Alle nevnte vesentlige oppgaver som for eksempel vedtak om tvungen legeundersøkelse og smittevern, men ellers jobber den enkelte med det som er av faglig interesse, og det er ulikt fra kommuneoverlege til kommuneoverlege.»

Den nasjonale kommunelegeveilederen kommer på høring til sommeren. Det er bare å glede seg.