Hvor er vi på vei, tro?

Eli Berg

Magne Nylenna, Erlend Hem, Nina Husom (red.)

Pasientjournalen

Språk, dokumentasjon og helsekompetanse

207 sider

Det norske medisinske selskap

Oslo 2023

ISBN 978–82–92 871–73–7

I denne boken har 32 bidragsytere skrevet i alt 22 kapitler om pasient-journalens historikk, og om hvilke framtidsvyer som tegner seg i horisonten. Legejournalen – i våre dager altså pasientjournalen – er fortsatt et arbeidsredskap for legene. Men bl.a. dagens pasientrettigheter og den digitale utviklingen i samfunnet har naturlig nok medført en betydelig utvidelse både når det gjelder hvem som bidrar inn i journalen, og ikke minst viktig – hvem som har innsynsrett. Det gjelder pasienter naturligvis, men også pårørende, samarbeidspartnere i helsetjenesten, ja, etter hvert også forskere. Men hvordan kan dette fungere på en forsvarlig måte, ikke minst taushetsplikten tatt i betraktning? Og hvordan formulere seg språklig slik at notatene blir forstått? Ett stikkord er f.eks. SNOMED-CT, en internasjonal, standardisert helseterminologi, et felles og enhetlig helsespråk.

Boken framstiller ovenstående på en særs god pedagogisk måte. Spesielt klokt har det nok vært å ha en «standard» innledning i kursiv til hvert kapittel, dette ikke minst for at lesere uten innsyn i siste nytt på journalfronten skal kunne følge bokens tematikk med nyttig – og for mange – ny kunnskap til følge. Denne oppsummeringen som introduksjon til kapittelet som følger vil nok gjøre innholdet i teksten lettere tilgjengelig, også for personer som ikke er fullt oppdatert på hvor pasient-journalen «står» i dag.

Underveis i boken møter vi for eksempel forventningene og forarbeidene til Helseplattformen og utviklingen av denne i Midt-Norge. Dette er et journalsystem beregnet implementert både i kommunehelsetjenesten og sykehusene i regionen. «Motbakkene» som de involverte har møtt så langt, er kjent – ikke minst gjennom media. Og direkte beroligende er vel ikke det allmennheten har fått høre om så langt.

Men det at kyndige personer innenfor utviklingen av en – forhåpentligvis – framtidig velfungerende pasientjournal har fått presentere sin ekspertise i denne boken, vil antakelig kunne bidra til både økt forståelse av hva som er på gang, hva som står på spill, og ikke minst viktig: hvor veien videre bør gå for både pasientsikkerhet, faglig utvikling, bruken av digitale hjelpemidler og smidighet i alle overganger mellom de ulike aktørene.

Redaktørene Magne Nylenna, Erlend Hem og Nina Husom skal ha honnør for arbeidet med å få fram det store spennet av utfordringer som synes å ligge i arbeidet med pasientjournalen, og hvordan samarbeidet i den offentlige helsetjenesten bør utvikles videre framover.

Boken anbefales.