PraksisNett ønsker seg flere allmennmedisinske prosjekter 

Rundt halvparten av prosjektene der forskerne har meldt interesse for å bruke forskningsnettverket PraksisNett, er innenfor allmennmedisin. Prosjektleder Bjørn Bjorvatn i PraksisNett vil ha enda flere allmennmedisinske prosjekter. 

– Over 100 ulike prosjekter har meldt interesse for å bruke PraksisNett, og enda flere prosjekter har fått rådgiving, sa prosjektleder Bjørn Bjorvatn da han orienterte om status på Universitetsmøte i allmennmedisin i september.

Lisbeth Nilsen

Frilansjournalist

PraksisNett er en forskningsinfrastruktur som legger til rette for klinisk forskning i allmennpraksis (se faktaboks nederst i artikkelen). Alle som i utgangspunktet er interessert i å bruke forskningsnettverket, må sende inn et kontaktskjema. Siden etableringen i 2018, er det registrert mer enn 100 kontaktskjemaer. Ved årsskiftet kom 43 prosent av henvendelsene fra forskere innen allmennmedisin. Sykehusforskere utgjorde 31 prosent, øvrige forskere 21 prosent, mens fem prosent av prosjektene var fra forskningsmiljøer i legemiddelindustrien.  

Andelen henvendelser fra forskere innen allmennmedisin har økt og utgjør cirka 50 prosent i år.  

– Vi har fått noen flere henvendelser for prosjekter innen allmennmedisin hittil i år, så per i dag er rundt halvparten av prosjektene siden 2019 innenfor allmennmedisin. Det er jo fint, men vi vil gjerne at andelen blir enda større. Målet er å få flere allmennmedisinske forskere på universitetsnivå til å bruke PraksisNett, og det er ikke nødvendigvis denne gruppen som nå står for halvparten av prosjektene, sier Bjørn Bjorvatn, prosjektleder for PraksisNett. 

– Hvorfor tror du ikke denne gruppen er større? 

– Kanskje fordi allmennmedisinske forskere er vant til å gjøre det på sin måte eller vant med registerforskning og i mindre grad klinisk forskning. Det kan jo være at noen opplever PraksisNett som dyrt, at kliniske studier er for kompliserte, eller at de har en manglende tro på at vi kan levere. En annen medvirkende grunn til lite forskning i allmennpraksis, er at sykehusene har et krav om å drive med forskning. Det har ikke kommunene. De fleste fastleger er selvstendig næringsdrivende og har et stort arbeidspress. Det er ikke alltid lett å prioritere og bidra til forskning i tillegg til klinisk arbeid. Men PraksisNett har løst dette ved å ha et nettverk av fastlegekontorer som er villige til å delta i studier.  

Det internasjonale fagrådet i PraksisNett på møte i Tromsø i fjor. Fra venstre: Alastair Hay, Frances S. Mair, Niek J.  de Wit og Andrew W. Murphy.

Foto: Bjørn Bjorvatn

Vil ha med legevaktene 

Flest kontaktskjema sendes inn fra forsk-ningsmiljøer i Øst-Norge, som ifølge årsrapporten for 2023 stod for over 40 prosent, vest med litt over en fjerdedel, mens 12 prosent kom fra nord og én av ti fra region Midt-Norge.  

– Forskjellene gjenspeiler nok størrelsen på regionene, men vi tar gjerne flere fra Midt- og Nord-Norge, sier Bjørn Bjorvatn. 

– Hvor mange prosjekter kan PraksisNett håndtere? 

– Vi kan håndtere noen flere, men vi har begrenset kapasitet.  

I dag er det bare fastlegekontorer som er tilknyttet PraksisNett. Bjorvatn forteller at det lenge har vært diskutert å få med legevaktene. Tidligere i år søkte Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin (NKLM) derfor Forskningsrådet om midler, men søknaden nådde ikke opp.  

– Det ble dessverre «nei». Konkurransen om midlene er stor, og NKLM må søke igjen, kommenterer Bjorvatn.  

Få ender som prosjekt 

I september orienterte han om status på Høstmøte om forskning i primærhelsetjenesten

– Over 100 ulike prosjekter har meldt interesse for å bruke PraksisNett, og enda flere prosjekter har fått rådgiving, sa prosjektlederen.   

I fjor kom det inn hele 32 kontaktskjemaer. Det var ny rekord og mer enn en dobling fra hvert av årene før. Hittil i år er det registrert 13 skjemaer.

Når skjemaet er mottatt, tar en av de fire regionale lederne kontakt med forskeren. Hvis dialogen ender med at prosjektet vil søke om å bruke nettverket, må det sendes inn en fullstendig søknad. Neste steg er kontraktsinngåelse, og til slutt rekruttering av deltagere til studien. I alle deler av prosessen bidrar PraksisNett med rådgiving og oppfølging.   

Et fåtall av henvendelsene ender derimot opp med et prosjekt. 

– Av de 13 kontaktskjemaene vi har fått i år, er ikke alle egnet til å bli prosjekt, og vi bruker mye tid på rådgiving til forskere for å forklare hva de får ut av PraksisNett, forteller Bjorvatn. 

Per oktober i år har PraksisNett godkjent nær 30 forskningsprosjekter. I fjor ble seks prosjekter godkjente forskningsprosjekter, og fem andre var fortsatt pågående ved årsskiftet 2023/24. Leder av prosjektteamet, Guro Haugen Fossum, forteller at så langt i år er fire prosjekter godkjent:   

– Ett av disse prosjektene har faktisk startet, de andre er ikke i gang ennå. I år har vi hatt fire tidligere godkjente prosjekter «hengende med», der arbeidet med prosjektene i nettverket har pågått og pågår fortsatt. Per 20. oktober har vi nå tre prosjekter gående i PraksisNett. 

– Så langt i år har vi godkjent fire prosjekter, sier Guro Haugen Fossum, som leder prosjekt-teamet i PraksisNett. 

Foto: Privat 

Teknologi-trøbbel 

Legekontorene i PraksisNett har en egen «SNOW-boks» knyttet til datasystemet på det enkelte kontoret. Teknologien sikrer anonymiserte data, og boksen kan trekke ut pseudonymiserte og krypterte journaldata fra fastlegenes journalsystem.  

– Det geniale med teknologien er at den kan brukes til å frembringe pasientlister til studier – så fastlegene slipper å lete etter pasienter som kan være egnet. Teknologien kan også hente ut aggregerte data – det vil si data fra flere legekontor over tid – for å få statistikk på for eksempel enkeltdiagnoser eller pasientgrupper, sier Bjørn Bjorvatn. 

Men det er teknologiske utfordringer. 

– Fastlegene har ulike systemer for elektronisk pasientjournal, og nesten alle går over til skybaserte løsninger. Vi må tilpasse teknologien til hvert enkelt journalsystem, og må endre når legekontorer endrer systemer. Nå har vi teknologien oppe og går for cirka 40 av de 92 legekontorene som inngår i PraksisNett. Når vi henter ut aggregerte data, får vi altså data fra under halvparten av fastlegekontorene som er tilknyttet oss.   

Likevel har mer enn 90 prosent av alle prosjektene vært gjennomført uten bruk av SNOW.  

– Det betyr at vi ikke er avhengig av IT-teknologien for å kunne kjøre forskningsprosjekter gjennom PraksisNett.  

Stram finansiering 

PraksisNett ble finansiert med midler fra Forskningsrådet fra 2018 til og med 2022, og kommende år er det ingen restmidler igjen. 

I 2023 fikk PraksisNett for første gang bevilgning over statsbudsjettet med ti

millioner kroner. For inneværende år var bevilgningen på 10,5 millioner, og i statsbudsjett for 2025 er det foreslått 10,9 millioner kroner.  

– Forslaget for neste år var for så vidt som forventet, men vi hadde trengt mer penger. I fjor var restmidlene fra Forskningsrådet på 7 millioner kroner, i år har vi 1,5 millioner kroner, men altså ingen restmidler for 2025. Denne nedgangen er veldig problematisk med tanke på videre drift. Alle sier vi skal satse på forskning i primærhelsetjenesten, og jeg skjønner det er kamp om pengene, men vi skulle gjerne hatt mer. IT-delen er veldig kostbar å drifte. Det gjelder spesielt SNOW-teknologien, og det er en fare for at SNOW må settes på pause eller avvikles hvis vi ikke får nye eksterne midler, sier Bjorvatn. 

Håper på Stanford-samarbeid 

Det er en mulighet for at det kommer eksterne midler neste år.  

– Velrenommerte Stanford University i USA har kontaktet oss og andre land for et prosjekt som skal sammenligne forekomsten av ulike diagnoser mellom land. Men da er vi helt avhengige av å bruke SNOW-teknologien.   

PraksisNett er med på søknaden om forskningsmidler som Stanford University vil sende i desember.  

– Vi forventer svar til våren på om Stanford får finansiering, og i så fall kan dette for vår del bety rundt 10 millioner kroner i året til PraksisNett for å bruke dataene våre. Tanken er å kanalisere disse midlene til SNOW, sier Bjørn Bjorvatn. 

Dette er PraksisNett

  • PraksisNett, som ble etablert i 2018, er en nasjonal infrastruktur som legger til rette for klinisk forskning på pasienter i allmennpraksis. Teknologien gir forskere tilgang til aggregerte anonymiserte data fra pasientjournalene.

  • PraksisNett består av et nettverk av fastleger, ansatte i PraksisNett samt en digital del.

  • I forskningsnettverket inngår 92 fastlegekontorer med nær 500 fastleger og cirka 520.000 pasienter.

  • Om lag 30 personer jobber i ulike stillingsprosenter i PraksisNett, som består av en ledergruppe, et prosjekt-team, et koordinator-team, et SNOW-team (IT-team), en styringsgruppe, et internasjonalt fagråd og en nasjonal referansegruppe. Medarbeiderne i SNOW-teamet er tilknyttet Nasjonalt senter for e-helseforskning.  

  • Universitetet i Bergen har prosjektansvar for PraksisNett, og øvrige partnere er UiT Norges arktiske universitet, NTNU, NORCE Norwegian Research Centre, Universitetet i Oslo og Nasjonalt senter for e-helseforskning ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

  • PraksisNett ble finansiert med midler fra Forskningsrådet fra 2018 til og med 2022, og har etter det fått bevilgning over statsbudsjettet.

For mer info om PraksisNett, se: www.uib.no/praksisnett